Търсене в сайта

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Въпрос: Съгласно чл. 11, ал. 1, т. 3 от ЗМИП, лицата по чл. 4 от закона прилагат мерките за комплексна проверка на клиента при извършване на случайна операция или сключване на случайна сделка на стойност, равна или надвишаваща левовата равностойност на 5000 евро или тяхната равностойност в друга валута, когато плащането се извършва в брой, независимо дали операцията или сделката е осъществена чрез една операция, или чрез няколко свързани операции или сделки. При прилагането на закона от пощенски оператори с лицензия за извършване на пощенски парични преводи, какъв е времевия период за който задълженото лице следва да следи изпращането на пощенски парични преводи между едни и същи подател и получател на преводите за достигане на законовия лимит от 5 000 евро?

Отговор: При извършване на случайни операции или сключване на случайни сделки задълженият по чл. 4 от ЗМИП субект може да вземе предвид фактори като стойността, честотата или редовността, в които клиентът се връща за извършване на тези операции или сделки. На база на това, лицето може да определи степента на свързаност на тази поредица от операции или сделки. Задълженият субект има възможност да разработи собствен механизъм в тази насока, който да отрази във Вътрешните си правила и в собствената оценка на риска.

 

Въпрос: Съгласно чл. 11, ал. 1, т. 4 от ЗМИП, лицата по чл. 4 от закона прилагат мерките за комплексна проверка на клиента при извършване на случайна операция или сключване на случайна сделка, която представлява превод на средства съгласно чл. 3, т. 9 от Регламент (ЕС) 2015/847 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 г. относно информацията, придружаваща преводите на средства на стойност, равна или надвишаваща левовата равностойност на 1000 евро или тяхната равностойност в друга валута. Съгласно чл. 3, т. 9 от Регламента, „превод на средства“ означава всяка трансакция, поне част от която се извършва по електронен път от името на платец чрез доставчик на платежни услуги, за да може получателят да получи паричните средства чрез доставчик на платежни услуги, независимо дали платецът и получателят са едно и също лице и независимо дали доставчикът на платежни услуги на платеца и този на получателя са едно и също лице. Въпросът е извършването на пощенски паричен превод по смисъла на ЗПУ попада ли в посочената хипотеза и операторите с лицензия за извършване на пощенски паричен превод длъжни ли са да прилагат комплексна проверка на подателите на превода при подаването на пощенски парични преводи, надхвърлящи посочения лимит от 1 000 евро?

Отговор: Прилагането на мерки за комплексна проверка на клиента в хипотезата на чл. 11, ал. 1, т. 4 от ЗМИП се отнася до задължени лица по чл. 4, т. 2 от ЗМИП, в т. ч. доставчиците на платежни услуги, които извършват бързи парични преводи Western Union и MoneyGram.